Τις εξελίξεις με την υπόθεση του ναυαγίου που έχουν προκαλέσει αναστάτωση, ευρύτερη από τα όρια του νησιού, σχολίασε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου η οποία ανέφερε ότι αναμένουν τις διευκρινίσεις που θα δοθούν από τους αρμοδίους.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναδειχθεί όλες οι προκλήσεις του ναυαγίου δηλαδή τα θέματα της ασφάλειάς του. Οι καταστάσεις αυτές υπήρχαν πάντα αλλά ήταν κάτω από το χαλί.
Οι ανάγκες για την ασφάλεια αναδείχθηκαν για πρώτη φορά από την Περιφέρεια και από την κυβέρνηση. Εμείς, πριν εξελιχθεί η κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των αναγκών, ξεκινήσαμε την επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία για το δρόμο διαφυγής του» είπε η Περιφερειάρχης.
Για το πρωταρχικό που είναι η ασφάλεια, η κ. Κράτσα ανέφερε: «Ένας αξιοπρεπής τόπος με την επισκεψιμότητα του ναυαγίου δεν μπορεί να μην έχει ένα δρόμο διαφυγής. Αυτό είναι θέμα και των άλλων παραλιών των Ιονίων νήσων.
Θέλουμε να έχουμε ένα χώρο με ασφάλεια από το χερσαίο κομμάτι
Η εγκύκλιος με την απαγόρευση αφορά το θαλάσσιο μέρος. Από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τον κ. Κικίλια και τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Πλακιωτάκη που είναι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Πρέπει να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα γιατί είναι διαφορετικά από αυτά που αποφασίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το είπε και ο κ. Λέκκας για τις συνθήκες επισκεψιμότητας του ναυαγίου. Μιλήσαμε για συνέχιση της επιστημονικής παρατήρησης και πως συμπεριφέρεται γεωλογικά σε περίπτωση πιθανών σεισμικών δονήσεων και με βάση αυτά τα συμπεράσματα θα προστατεύουμε το ναυάγιο και τους τουρίστες».
Αναφορικά με τις έως τώρα πρωτοβουλίες αλλά και τα ισχύοντα όπως τα πρότεινε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, η Περιφερειάρχης είπε: «Έχουν γίνει συσκέψεις για διόρθωση της απόφασης όπως θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα. Η ομάδα του κ. Λέκκα λέει πως απαγορεύεται η πρόσβαση και η κολύμβηση σε μία ζώνη 40 μέτρων πλάτους από την ακτογραμμή. Αυτό θα προσδιοριστεί με νέο ΦΕΚ όπως προτείνει ο κ. Λέκκας και έχω ενημερωθεί κι εγώ από τον υπουργό Τουρισμού. Θα προσδιοριστεί και θα ξέρουμε τι θα γίνεται με τα πλοιάρια και με την κολύμβηση.
Το άναρχο και το ανεξέλεγκτο στο ναυάγιο όπως το ξέραμε θα πρέπει να τελειώσει γιατί θα αναγκαστεί να κλείσει».
Αξιοσημείωτο είναι αυτό που επεσήμανε η Περιφερειάρχης για το ρόλο και τις υποχρεώσεις του Λιμεναρχείου το οποίο θα πρέπει να ελέγχει και να εποπτεύει το ναυάγιο από θαλάσσης, κάτι που για να γίνει χρειάζεται σκάφος και προσωπικό σε καθημερινή βάση.
Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης είπε: «Με τη συνεργασία και την προσοχή όλων μας θα λειτουργήσει το ναυάγιο και το Λιμενικό σώμα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα μπορεί να ελέγχει αυτές τις συνθήκες και εδώ βρισκόμαστε σήμερα.
Θα ενημερώσουμε για ότι ισχύσει. Να μην υπάρχει πανικός και δεν έπρεπε να συμβούν αυτά με την ελλιπή διατύπωση παραμονές τουριστικής περιόδου γιατί έφερε μεγάλη αναστάτωση στους συμπολίτες μας και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στα ξενοδοχεία, στους τουριστικούς πράκτορες και στους ίδιους τους τουρίστες.
Επίσης πρέπει να σωθεί και το ίδιο το ναυάγιο».